اجرای سنت قدیمی پخت «براتی» یا «روغن جوشی» درون ابرکوه

به گفته خبرگزاری فارس از ابرکوه، زمانی رفته‌رفته زمزمه‌های نزدیک شدن به ماه شعبان به گوش می‌رسد، نه‌تنها درون دل بندگان و مؤمنان غوغایی آمیخته با شور و اشتیاق بر پا می‌شود، همه شهر نیز ازبرای برپایی جشن‌های فرخنده و پربرکت این ماه، غرق درون شادی شده، کم‌کم جوانان دست‌به‌کار می‌شوند و سراسر شهر را آذین‌بندی می‌کنند.

مردم شهرستان ابرکوه که ابراز ارادتشان درون ماه محرم نسبت به امام حسین (ع)، حضرت اباالفضل (ع) و شهدای کربلا، زبانزد خاص و عام هست، درون اعیاد شعبانیه و میلاد این معصومین نیز سنگ تمام گذاشته و از برپایی جشن‌های خیابانی گرفته تا فضاسازی مساجد، حسینیه‌ها، معابر، پخش شیرینی و شربت و … همه را با جان‌ودل انجام می‌دهند.

برپایی جشن‌های اعیاد شعبانیه که درون سالروز میلاد حضرت ولیعصر (عج) به اوج خود می‌رسد، نشان دهنده انتظار سبز مردمان کویر هست ازبرای ظهور مهدی موعود و نجات دهنده جهانیان.

ولی درون کنار این برنامه‌ها، یک سنت قدیمی ویژه ماه شعبان از مردمان کهن دیار ابرکوه نسل به نسل منتقل شده و امروز نیز با گذشت سالیان متمادی، برخلاف بعضی از سنت‌هایی که به دست فراموشی سپرده شده، همچنان زنده هست و درون اواخر این ماه همراه با عقاید استواری که مردم دارند، اجرا می‌شود.

 

این سنت پخت یک نوع نان شیرین به نام «براتی» هست که درون اصطلاح عامیانه مردم این شهر «روغن جوشی» گفته می‌شود. این نوع نان با توجه به موادی که ازبرای تهیه آن استفاده کردن می‌شود طبع گرم داشته و درون عین خوشمزگی، بسیار هم مقوی هست.

تهیه این نان که به نیت آمرزش اموات هست، آداب خاص خود را دارد. بدین ترتیب که خانواده متوفی خویشان و نزدیکان خود را با اولویت قرار دادن بزرگان و افراد مسن فامیل، دعوت کرده و پس از قرائت چند صلوات مکرر ازبرای شادی روح متوفی، کار پخت براتی را شروع می‌کنند.

 

آرد، زردچوبه، آب، گلاب، پودر هِل و پودر قند را با هم مخلوط کرده و به‌خوبی ورز می‌دهند تا خمیر یکدست حاصل شود و سپس روی آن را با یک پارچه ضخیم پوشانده و به مدت وقت ۶۰ الی ۹۰ دقیقه نگه می‌دارند تا حجم خمیر دو برابر شود.

 

پس از آماده‌سازی خمیر آن را به قسمت‌های کوچکی (چانه) تقسیم کرده و سپس یکی‌یکی آن‌ها را با دست پهن و درون ظرفی که حاوی روغن بوده و حرارت می‌بیند، قرار می‌دهند تا سرخ شود.

 

نان‌ها را پس از کمی تغییر رنگ و سرخ شدن از روغن خارج کرده و پس‌ازاینکه کمی خنک شد بر روی آن پودر پسته، پودر نارگیل، شکر و کمی هل نیز می‌پاشند و درون آخر نیز کوچک‌ترها براتی‌های آماده شده را میان سایر فامیل و همسایه‌ها پخش می‌کنند.

 

انتهای پیام/۹۰۰۲۷

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *